۲۷.۱۲.۰۰

مکاتبات و خاطرات رومن رولان

رومن رولان بعد از مصاحبه با گاندی گفت: گاندی تعصب شدیدی نسبت به مذهب هندو دارد و هرگز حاضر نیست کمترین توهینی به آن شود. تا به آن حد غرق در تعصبات دینی خود است که می گوید من هرگز حاضر نیستم گاوی را به خاطر نجات انسانی بکشند. گاندی این عدم تمایل به آزار حیوانات را فقط برای گاو قائل است و برای دیگر جانداران تا این حد احترام قائل نیست. گاندی بیشتر یک فرد مذهبی یا روحانی است. گاندی در کتابش نوشته که برای علوم ارزشی قائل نیست و آن را یک امر جادویی و شیطانی به شمار می آورد.
**
گاندی آزادی و آزاد اندیشی را از مردم هند سلب کرده است و عقاید و فلسفه ی خود را به مردم تحمیل می کند. روحیه ی ملت هند به سستی و سنت گرایی  گرایش به خصوصی دارد و حالا استداد اخلاقی نیز به آن اضافه گردیده است. مردم نمی توانند آنچه را که می خواهند آزادانه بگویند یا بنویسند همه باید چیزی را بگویند که گاندی و پیروان متعصبش می خواهد و یا فقط مطالبی را بنویسند که هواداران او اجازه ی انتشار می دهند. حالم منقلب و دگرگون گردید و گفتم: من مرید و طرفدار حقیقتم نه طرفدار گاندی! و این اعلام نظر من خوشایند مجریان سیاست روز نبود. 
**
گاندی اصالت هنر را هیچ می انگارد و بی تفاوت از آن می گذرد. او که ذوق هنری ندارد از مشاهده ی آثار پر نقش و نگار و هنرمندانه ی دیوارهای معبدش چنین می گوید: این نقش و نگارها بر روی دیوارهای این معبد بیهوده است و به جا بود که این دیوارها ساده و بی نقش و نگار می بود. او هرگز معماری را درک نمی کند. 
**
تاگور همه ی جوامع انسان ها را مورد توجه  دارد و در راه سعادت و رفاه آنها گام بر می دارد، قلب او به خاطر سعادت انسان های همه ی جوامع می تپد و در این مبارزه به رنگ و طبقه و نژاد و ملیت کاری ندارد. اما گاندی فقط احیای یک ملت یعنی مردم هندوستان و آن هم هندیان عصر حاضر را مد نظر دارد و فقط برای سعادت آنها مبارزه می کند. 
**
تاگور: برنامه ی گاندی جز شکست و ناکامی و رسوایی نتیجه ای به بار نیاورد. امروز مردم هند خسارت اینها را می دهند. مردم هندوستان در فقر و فلاکت زندگی می کنند و بسیاری از آنها از داشتن ابتدایی ترین وسایل زندگانی محروم اند. گاندی حتی حاضر نشد قدمی به نفع آنها بردارد و در کنگره پیشنهادی برای رفاه آنها نداد.  او فقط مسائل سیاسی را مورد توجه قرار داده است و کاری به کار مسائل اجتماعی ندارد.  این بدان می ماند که بخواهیم خانه ی چند طبقه ای را روی زمین سست و شن زاری بنا کنیم. 
**
جواهر لعل نهرو به دیدارم آمد و گفت:  امید خود را به پیروزی گاندی از دست داده است. توده ی مردم به ویژه فقیران از او قطع امید می کنند و هیچ یک از خواسته های مادی آنها تا کنون تحقق پیدا نکرده است. او فقط آنها را به پاکی و دینداری و ترک دنیا تشویق می کند و این را تنها راه رستگاری روستاییان و کارگران از بدبختی می داند!
**
کسی که می خواهد آسوده زندگی کند باید وجدانش را زیر پا بگذارد.
**
به گاندی گفتم شما از این سخنرانی های خود به چه نتیجه ای دست خواهید یافت؟

هیچ نظری موجود نیست: