۱۱.۹.۰۳

 به شهادت تاریخ، ملل مترقی آنهایی بوده اند که زبانشان بیشتر ترقی کرده بود و نیز در قاره های قدیم دیده می شود که هر زمان دو ملت با هم طرف شده اند، ملتی که زبانش کامل تر بوده بر دیگری غلبه یافته است.

**

چیزی که به عقیده علمای فن مسلم می باشد این است که دیگر زبانی به وجود نخواهد آمد چون در کره زمین مردمی نیست که در احوال به کلی ابتدایی بوده نتواند تکلم کند. پس من بعد همین زبان ها که هستند ترقی خواهند کرد و ار تنه هر زبانی شاخه هایی خواهد رویید.

**

سوال پیش می آید که تاریخ مشرق زمین کی خاتمه یافته؟ با فتوحات مسلمین، چون مسلمین ملل زیادی را که تمدن قدیم شرقی داشتند به دین جدید در آوردند و با دین اسلام عادات و اخلاق تمدن های قدیم به مرور از میان رفت. اکثر ملل زبان خود را فراموش کردند و تاریخ خود را هم از یاد بردند. بنابراین می توان گفت زوال تمدن های قدیم با ظهور مذهب مسیح شروع گردید و با انتشار اسلام خاتمه یافت. راجع به ایران بی تردید می توان گفت که علاوه بر محفوظ ماندن زبان بسیاری از اداب و رسوم ایران قدیم در میان سواد مردم و ایلات و عشایر ایرانی هنوز زنده است.


تاریخ ایران باستان حسن پیرنیا جلد نخست

https://t.me/nellynevesht/4892


کوروش مستحفظین خود را از دربان گرفته تا مقامات بالاتر از خواجه ها معین کرد که وفاداری شان بیشتر است.

**

کفش های انان چنان ترتیب شده بود که شخص می توانست در انها چیزی بگدارد تا بلندتر دیده شود بی اینکه کسی متوجه آن شود. کوروش سرمه کشیدن و آرایش صورت را تصویب می کرد تا چشمان و صورت اشخاص زیباتر به نظر آید. آدلف گارنیر نویسنده فرانسوی می گوید که کوروش از این حیث پیشرو لویی چهاردم بود. 

**

کوروش بذل و بخشش به مردم را شروع کرد. گویند کوروش شرمسار می گشت وقتی که می دید خدمات دوستانش بیش از بذل و بخشش های اوست و حکایت می کنند او عادت داشت بگوید: رفتار پادشاه با رفتار شبان تفاوت ندارد، چنانکه شبان نمی تواند از گله اش بیش از آنچه به آنها خدمت کند بردارد، همچنان پادشاه از سهرها و مردم همانقدر می تواند استفاده کند که آنها را خوشبخت می دارد. 

تاریخ ایران باستان


پ.ن: یکی از خوبی های کتاب حسن پیرنیا مقایسه کردن نوشته های یونانی درباره تاریخ ایران باستان هست که مشخص می کنه کدام بیشتر به واقعیت نزدیک تره. 

اونایی که فیلمساز تاریخی هستند اگه اینا رو نخونن می شن همون فیلمسازان آبدوغ خیاری صدا و سیما.


داریوش اول در داستان ها فراموش شده و بعضی کارهای او را به داریوش دوم یا دیگران نسبت داده اند.

**

داریوش در واحه الخرقه ترتیب آبیاری ایران را به وسیله کاریزها به آنها آموخت. هرودوت می گوید مصری ها از این کارهای بزرگ راضی شده و او را یکی از فراعنه بزرگ خود می دانستند. 

**

جهت ابقای پادشاهان بعضی ملل غالبا از اینجا بود که این ممالک مطیع ایران گردیده بودند و شاهان هخامنشی برای پاس حقوق این نوع مردمان و قدردانی از حسیات آنها پادشاهان را ابقا می داشتند مگر در مورد شورش و یاغی گری مثل بابل و مصر. 

تاریخ ایران باستان پایان جلد اول

حسن پیرنیا

https://t.me/nellynevesht/4911

هیچ نظری موجود نیست: